Anul 2015:anul cand profesia de avocat nu mai este independenta

Activitatile independente desfasurate de profesiile libere sau in baza contractelor de drepturi de autor vor putea fi reclasificate in activitati dependente. Masura este cuprinsa intr-un proiect de act normativ adoptat pe 20.05.2015 pentru modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, adoptat astazi in sedinta de Guvern.

Exceptia de la reconsiderarea ca activitati dependente, a celor care genereaza venituri dinprofesii libere, precum si a drepturilor de autor si a drepturilor conexe, esteeliminata printr-un proiect de hotarare pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, aprobat astazi in Guvern.

Concret, documentul abroga punctul 1 al Normelor de aplicare a Codului fiscal care prevede urmatoarele aspecte:

O activitate poate fi reconsiderata (…) ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia. Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente (…)”.

Patronatul Serviciilor Private: Masura desfiinteaza sensul profesiilor liberale si drepturilor de autor

Patronatul Serviciilor Private din Romania (PSPR) respinge masura de modificare a Normelor de aplicare a Codului fiscal privind transformarea antreprenorilor (profesii liberale si drepturi de autor) in salariati, se mentioneaza intr-un comunicat al patronatului, publicat recent pe site-ul sau.

Masura desfiinteaza indirect sensul profesiilor liberale si drepturilor de autor si rolul lor intr-o economie bazata pe competenta si profesionalism, considera reprezentantii PSPR.

Mai mult decat atat, eliminarea exceptiei prevazuta de punctul 1 din Normele de aplicare a Codului fiscal va genera, in mod cert, un risc major ca profesiile liberale si drepturile de autor sa fie reconsiderate in baza unei interpretari subiective a organului fiscal, cu consecinta directa a suprimarii independentei acestor profesii, asa cum aceasta este reglementata prin legea specifica si cum rezulta din natura activitatii care genereaza venituri din profesii libere si drepturi de autor, puncteaza aceeasi sursa.

„Dorim sa atragem atentia asupra pericolului iminent, de o gravitate extrema, cu privire la independenta si chiar existenta profesiilor liberale si a drepturilor de autor, creat prin initiative legislative de genul celei mai sus enuntate”, se mentioneaza in comunicat.

Reconsiderarea activitatilor independente in dependente ar echivala cu o dublare a cadrului legislativ, subliniaza reprezentantii PSPR. Astfel, s-ar incalca principiul unicitatii reglementarilor legale, de natura sa afecteze dezvoltarea profesiilor liberale si drepturilor de autor in Romania.

In ce conditii pot fi reconsiderate activitatile independente ca activitati dependente?

Codul fiscal defineste activitatea dependenta ca fiind orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare. In schimb, activitatea independenta reprezinta orice activitate desfasurata cu regularitate de catre o persoana fizica, alta decat o activitate dependenta.

De asemenea, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii stipulate in Codul fiscal:

  • beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
  • in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
  • platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
  • platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit sicontributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.

No Comments Yet.

leave a comment